Klubben Tagrytteren, har eksisteret i Slagelse før, og er genbrug af gammelt klubnavn. Helt tilbage i ca. 1983 blev der stiftet en modeljernbane klub H0 i Slagelse af bland andet Flemming Kjær og Jørgen Madsen.
Denne klub eksisterede helt frem til 2001, og havde navnet Tagrytteren. Klubben havde adresse på Kastanjevej 10, på øverste etage af den gamle kommandant bygning fra Kasserens tid, ejet af Slagelse Kommune, hvor klubben havde lejet sig ind for omkring 2700 kroner om måneden. I bygningens øverste etage var der den gang indrettet 5 små kontorlokaler på hver side af en lang midtergang.
Disse vægge var lavet på gammeldags vis med forskallingsbrædder, rørpuds med mørtel.
Væggene blev brækket ned, så klubben fik et stort anlægslokale på ca. 180 m2, med nogen bærende stolper og 2 store murede skorstene i midten af lokalet.
Rørpuds med strå blev samlet sammen i op mod 200 brune affaldspapirs sække og båret ned fra 3 sal og kørt væk af medlemmerne. Det var et meget stort svineri af en anden verden med støv og snavs. Forskallingsbrædderne blev genbrugt til opbygning af vægge og lofter med gips plader udenpå som blev spartlet og malet. Det store anlægsrum tog ca. 5 år at renoveret. Og så kunne man gå i gang med at bygge modelbane.
Men der var nogen udfordringer i det lokale. Der var ikke radiatorer i lokalet, som kunne give varme i rummet. Så i sommerhalvåret var der meget varmt og i vinterhalvåret var der piv koldt, så medlemmerne måtte have termotøj på. Og de temperatursvingninger der kunne være, bevirkede at sporene slog sig og gav solkurver lige som i virkelighedens jernbaner når stål udvider sig og trækker sig sammen igen. Og selv om der ikke var varme i anlægslokalet så slap klubben dog ikke for at betale for den tabte varme som man ikke havde.
Klubbens medlemmer havde store ambitioner for deres anlæg den gang. Der var planer om at bygge næste virkeligheds tro stationer som Helsingør, Sønderborg, Skive, Glyngøre, Aalborg, Stubbekøbing og Korsør med færger. En ret stor mundfuld for kun ca. 10 aktive medlemmer som betalte hver 150 kroner om måneden. Men medlemmerne kom godt i gang og havde bygget en stor del af anlægget op med trace og spor, og var begyndt at lave strøm og landskab. Man nåede endda at afholde et jubilæum, med besøg af folk fra andre klubber. Alt kørte som det skulle. Men så en dag i 2000 så et medlem en artikel i den lokale ugeavis om at bygningen som klubben boede til leje i fra kommunen, at bygningen var solgt til en entreprenør fra København.
Nu var gode råd dyre. Arbejdet på anlægget stoppede. Alt det man havde bygget op gennem 4 – 5 år med renovering af lokale, opbygning af anlæg var spildt. Der blev taget kontakt med denne entreprenør i København, som tilbød at klubben kunne blive boende hvis vi ville betale 500 kroner pr. m2. Meeeen det ville klubben ikke. Så man fik et tilbud, om at hvis klubben kunne være ude at lokalerne inden 3 måneder, så ville man få 50.000 kroner af denne entreprenør i kompensation. Så man gik i gang at brække anlæg ned, pakke og flytte. Faktisk så tog det kun omkring 2 måneder. Men denne entreprenør havde bare lige glemt alt om det med de penge. Og han reagerede åbenbart ikke på de breve han fik fra klubbens bestyrelse.
Så et medlem tog fat i en sagfører som så skrev et lille pænt, men alvorligt brev til manden i København, og det kan nok være at det hjalp, fordi kort tid efter kom der penge. Klubben fandt så midlertidige lokaler under en boligblok Nordbyen, som var ejet af Fælles organisationens boligforening (FOB) i Slagelse. Men her var vi kun 1 måned, da vi hverken måtte lave huller i væggene til ophængning af billeder eller til at gøre modeltog igennem fra rum til rum. Og en dag var der et medlem fra Køge som sagde “Kom til Køge, jeg kan skaffe os lokaler i kælderen i Karlemoseparken”. Der blev blev snakket frem og tilbage om det. Og man endte med at sige ja. Lokalerne i Køge var næsten identiske med dem i Nordbyen i Slagelse. i Køge blev der lavet en stiftende generalforsamling hvor klubben i Slagelse blev fusioneret med klubben i Køge. Den kom til at hedde KMK, Karlemoseparkens modeljernbane klub. Der blev bygget anlæg, først i et forsøg med vinkeljern med bolte og møtrikker, men det var ikke stabilt og stærkt nok hvilket gjorde at man skiftede det ud med lægteben og brædder.
Fra Slagelse havde man masser af materialer og penge, så det blev til 5 kælder lokaler på i gennemsnit ca 4 x 6 meter. Hvor hvert andet rum var lidt bredere. Vi endte med fra 2001 og frem til 2018, at have 7 rum, i alt ca. 130 m2. Der blev boret store huller i væggene på Ø45 cm. Som sporene på anlægget kunne føres igennem.
Det gik godt lige indtil den dag i oktober 2018 hvor klubben fik af vide fra boligselskabet i Roskilde under et besøg i klubben, at vi ikke længere måtte være i kælderen pga. brandfare og nogen forsikringsmæssige grunde. Herefter måtte man på den igen, brække anlæg ned, pakke og flytte.
Nye tider. Man blev optaget som folkeoplysende fritidsforening i Køge kommune, og fandt lokaler på en skole som der blev stillet til rådighed. Og for at undgå fremtidige nedbrækninger som på ovenstående billede, så valgte man at bygge store moduler som samles med bolte og møtrikker, og ledninger med stik på. Så det meste kan redes ved flytning.
Nå men tilbage til Tagrytteren i Slagelse anno 2021. Undertegnet (Nu formand for Tagrytteren) syntes at der efter de ca. 20 år, manglede en H0 modeljernbane klub i Slagelse. Så der blev oprettet en gruppe på Facebook for folk der havde lyst og interesseret i at stifte en ny modeljernbane klub i byen. Gruppen eksistere endnu, og fik hurtigt mange medlemmer. Der blev stablet interesse møder på benene i Slagelse i slutningen af januar 2020. Og der blev udarbejdet vedtægter, arrangere stiftende generalforsamling til marts måned. OG SÅ KOM CORONAKRISEN..! Og alt blev udsat pga. forsamlingsforbuddet. Så det hele blev sat i bero. Der blev dog stadig skrevet og holdt kontakt på Facebook. Tiden gik, og Danmark blev åbnet mere og mere op igen i foråret og sommeren 2020. Og så den 13 juni blev der holdt stiftende generalforsamling. Vi endte med at blive 6 medlemmer der blev meldt ind i klubben. Senere kom 3 mere til, og overtid, faldt nogen fra igen.
Siden den stiftende generalforsamling blev tiden brugt på at lave ansøgning til Kultur og fritidsforvaltningen i Slagelse kommune for at blive optaget som folkeoplysende fritidsforening hvilket vi blev i efteråret 2020, og på den måde have mulighed for at låne eller få stillet lokaler til rådighed i kommunen, feks en sportshal eller gymnastiksal. Der er blevet oprettet en foreningskonto i Sparekassen Sjælland, med CVR registrering, der blev lavet hjemmeside. Lige pt. er vi nu 5 medlemmer, men har både behov for flere nye medlemmer og også penge for at kunne komme videre. Klubbens bestyrelse arbejder på at få nok medlemmer og indtægter til at vi kan leje os ind i et privat lokale et sted, da vi ikke kan få det vi ønsker os igennem kommunen, de tilbyder kun dele lokaler med en anden forening, hvilket vi ikke ønsker, da vi gerne vil kunne låse vores ting inde for os selv.